"This was a wonderful, moist tasting cake. I use only only whole wheat flour and brown sugar in place of the sugar and it came out just perfect. "
Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis masam manis dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis masam manis disini.
Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis masam manis dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis masam manis disini.
Resepi yg biasa saya gunakan untuk membuat kek lapis sarawak. Pemilihan warna, saya ambil ilham daripada blog Dayang. Saya tiru je kombinasi warna.
Bahan-bahan :
Telur - Merah 16 biji, putih 7 biji sahaja
Gula Caster 200 gm
Ovalette 1 sudu besar
Tepung Hong Kong 280 gm
Horlicks 1 sudu besar
Butter 2 ketul - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 2 sudu susu pekat manis
Cara membuat :
1. Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih
2. Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks
3. Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Adunan dibahagikan kepada 3 warna,dan diwarnakan mengikut warna kesukaan. Saya timbang adunan keseluruhan dan bahagi 3.
6. Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, sebab proses membakar adalah lebih cepat. Saya pakai oven biasa sahaja tetapi guna suhu maksimum. Mula2 pakai api atas bawah utk 2 lapisan pertama, lepastu guna api atas sahaja.
7. Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam.
8. Untuk lapisan 2 terakhir, boleh gunakan api atas bawah semula dan kurangkan suhu kepada 170C.
Untuk setiap warna, saya bahagi kepada 4 bhgn, bakar setiap satu bahagian selapis-selapis. Tunggu sampai dah perang coklat baru lapis lapisan yg baru.
Untuk kaler hijau ini, kita akan dapat 4 lapis. Untuk lapisan ke-2, 4, 6, dan seterusnya letakkan asam.
Buat perkara yang sama utk lapisan ungu
Dan akhirnya lapisan kuning
Dah siap. Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis. Sekarang tiba masanya untuk kita makan :)
Source and citation:
http://himpunanresepibonda.blogspot.com/2013/08/kek-lapis-masam-manis.html
Anda mungkin menyukai:
Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat kek pisang
Resepi dan cara membuat cup cake
Banana Cream Layer Cake 1
"This was a wonderful, moist tasting cake. I use only only whole wheat flour and brown sugar in place of the sugar and it came out just perfect. "
No comments:
Post a Comment