Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis masam manis dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis masam manis disini.

Resepi yg biasa saya gunakan untuk membuat kek lapis sarawak. Pemilihan warna, saya ambil ilham daripada blog Dayang. Saya tiru je kombinasi warna.

Bahan-bahan :

Telur - Merah 16 biji, putih 7 biji sahaja
Gula Caster 200 gm
Ovalette 1 sudu besar
Tepung Hong Kong 280 gm
Horlicks 1 sudu besar
Butter 2 ketul - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 2 sudu susu pekat manis

Cara membuat :

1. Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih
2. Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks
3. Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Adunan dibahagikan kepada 3 warna,dan diwarnakan mengikut warna kesukaan. Saya timbang adunan keseluruhan dan bahagi 3.
6. Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, sebab proses membakar adalah lebih cepat. Saya pakai oven biasa sahaja tetapi guna suhu maksimum. Mula2 pakai api atas bawah utk 2 lapisan pertama, lepastu guna api atas sahaja.
7. Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam.
8. Untuk lapisan 2 terakhir, boleh gunakan api atas bawah semula dan kurangkan suhu kepada 170C.

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis 1

Untuk setiap warna, saya bahagi kepada 4 bhgn, bakar setiap satu bahagian selapis-selapis. Tunggu sampai dah perang coklat baru lapis lapisan yg baru.
Untuk kaler hijau ini, kita akan dapat 4 lapis. Untuk lapisan ke-2, 4, 6, dan seterusnya letakkan asam.

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis 2

Buat perkara yang sama utk lapisan ungu

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis 3

Dan akhirnya lapisan kuning

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis 4

Dah siap. Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis. Sekarang tiba masanya untuk kita makan :)

Source and citation:
http://himpunanresepibonda.blogspot.com/2013/08/kek-lapis-masam-manis.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat kek pisang
Resepi dan cara membuat cup cake

Zucchini Layer Cake with Tangy Buttercream Frosting Recipe

Making a layer cake using zucchini may sound weird, but the end result is really a kindred spirit to carrot cake. The batter is mixed by hand with cinnamon and nutmeg, then grated zucchini is folded in; cake flour gives it a light texture and fine crumb. The frosting is a riff on cream cheese frosting but uses a buttercream base with some yogurt mixed in for tang. Then, the whole cake is coated with toasted pecans for a stunning and unique spice cake that’ll help you use up zucchini from the garden.
What to buy: For this recipe, use bleached cake flour such as Softasilk, for a tender cake that will rise high and evenly. Do not use unbleached cake flour, which yields denser results.
Game plan: If you have a food processor, use it to chop the pecans. It’ll be faster and you’ll have more uniform pieces.

No comments:

Post a Comment